Vid betalningsanmärkning

Dela

Ibland händer det att man drar på sig en betalningsanmärkning. Kanske är orsaken bakom att man haft dåligt med pengar eller för att man helt enkelt varit slarvig med sina räkningar. Oavsett varför betalningsanmärkningen uppkommit så kommer den försvåra en hel del moment i framtiden. Dock behöver en betalningsanmärkning sällan vara ett problem när det gäller sms lån och inte heller om du vill ta ett sms lån utan ränta. Smslångivarna tittar nämligen hellre på din individuella betalningsförmåga när de avgör om du bör bli beviljad ett lån eller inte.

I denna artikel kommer vi titta närmare på vad en betalningsanmärkning är och hur kraven för att låna trots betalningsanmärkning kan se ut.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är något som du får om dina obetalda räkningar till slut hamnat hos kronofogden. Kanske har du varit glömsk, slarvig eller helt enkelt inte kunnat betala de skulder som hamnar på kronofogdens bord. Straffet blir hur som helst en anmärkning som kommer finnas kvar i ditt register under 3 års tid. Har du en betalningsanmärkning kommer det bland annat bli svårare att ta större lån, ingå hyresavtal och teckna olika typer av abonnemang.

Låna trots betalningsanmärkning

När det rör sig om lite större lån, som till exempel privatlån, kan kraven för betalningsanmärkningar vara lite hårdare. Vissa långivare kan till exempel kräva att du har en medsökande eller en borgensman och vissa långivare kan låta dig låna mindre summor till en högre ränta.

När det gäller smslån är dock kraven lite lägre. Faktum är att många långivare som erbjuder smslån accepterar kunder med betalningsanmärkningar och du kan faktiskt låna upp till 15 000 – 20 000 kr trots anmärkning. Dessa långivare väljer istället att titta på kundens individuella betalningsförmåga.

Detta påverkar betalningsförmågan

När smslångivarna tittar på din betalningsförmåga istället för på dina anmärkningar utgår bedömningen ifrån följande punkter:

  • Dina inkomster. Så länge du har någon form av inkomst kan du bli beviljad ett lån. Detta eftersom det rör sig om så små belopp och korta löptider.
  • Dina utgifter. Ju större utgifter du har, desto mindre kommer du oftast att få låna. Detta eftersom din disponibla inkomst kanske inte klarar av att betala tillbaka ett lån.
  • Dina skulder. Långivaren tittar på hur många andra lån och krediter du har i dagsläget. Man tar även hänsyn till om du har aktiva skulder hos kronofogden och har du det kommer du inte bli beviljad ett lån.
  • Din historik hos långivaren. Har du lånat av samma långivare tidigare tittar man på hur du skött dina betalningar.

Krav för att låna med anmärkning

För att få låna med betalningsanmärkning måste du vanligtvis uppfylla några extra krav utöver de grundläggande krav som långivaren har. Vilka krav som gäller kan såklart skilja sig mellan olika långivare, men här följer några exempel på hur de kan se ut:

  • Dina anmärkningar får inte vara för många. Långivare kan till exempel sätta en gräns vid 3 – 4 stycken.
  • Du får oftast inte ha fått en ny anmärkning inom det senaste halvåret. Det spelar ingen roll om skulden bakom anmärkningen är löst.
  • Skulden som orsakat anmärkningen får inte vara för stor. Detta är ett ganska ovanligt krav, men vissa långivare kan sätta ett maxtak för skulden. Taket kan då ligga på exempelvis 50 000 kr.